Surdegsfralla

Deg
2 dl rågsurdeg
500 g. (5 dl) vatten
250 g. (4 1/4 dl) siktat rågmjöl
500 g. (8 1/4 dl) siktat dinkelmjöl
15 g. (1 msk) salt

Blanda råg surdeg, med övriga ingredienser till en deg. Lägg i en bunke, täck över och låt stå i rumstemperatur 1 timme.

Med fuktad hand, dra försiktigt ut degen och vik in mot mitten. Upprepa några gånger tills du gått varvet runt. Täck över och låt stå i rumstemperatur 1 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i ca 20 bitar. Forma varje bit till en slät bulle genom att först vika in kanterna mot mitten. Vänd på bullen och snurra den mellan kupade händer.

Lägg bullarna på mjölad bakhandduk.

Vik upp lite av duken mellan bullarna så de inte jäser in i varandra. Låt jäsa under handduk, 2 timmar i rumstemperatur, sedan 8 timmar i kylskåpet.

Denna jäsning passar att göra på natten.
Sätt ugnen på varmluft 230 grader 30 min före gräddning. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och gör två snitt i dem. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden i 15 – 20 min. Låt svalna på galler.